31.10.2018By: Instrumentarium

Aikuisuus on in – kiinnostavimmat tyylivaikuttajat ovat nyt 50+


Viidenkympin ylittäneet tyyli-ikonit tuovat aikuiset naiset muodin keskiöön. Ikätovereitaan he rohkaisevat pukeutumaan näyttävämmin – ja inspiroivat nuorempiaan muotimaulla, joka on vuosikymmenten mittaan hioutunut timanttiseksi.

 

Lyn Slater
Sosiaalityön ja somen tyylikäs liitto

65-vuotias Lyn Slater on sosiaalityöhön erikoistunut yliopistolehtori, jolle vaatteet ovat paljon muutakin kuin vaatteita. Hopeatukkainen, suuria aurinkolaseja ja jättikokoisia pukukoruja rakastava Slater aloitti Accidental Icon -muotibloginsa, sillä hän kaipasi verkkoon lisää skarppia aikuista tyyliä. Slaterin asut rakentuvat suurten valkoisten kauluspaitojen, farkkujen, kimonoiden sekä japanilaissuunnittelijoiden liivien, tunikoiden ja veistoksellisten jakkujen ympärille.

W-magazinen haastattelussa Slater kertoi neuvovansa tuomioistuimissa asioivia naisia pukeutumaan erityisen hyvin. Se kun vaikuttaa sekä omaan fiilikseen että muilta saatavaan kohteluun:

”Pukeutuminen on tärkeää, sillä traumat jäävät myös ruumiiseen. Siksi myös naisten, joiden ei oleteta pukeutuvan hyvin, kannattaa pukeutua hyvin.”

Sophie Fontanel

Harmaiden hiusten puolestapuhuja

56-vuotias ranskalaistoimittaja Sophie Fontanel ei ole hillityn tyylikäs peruspariisitar. Muotitoimittajakonkari ja Instagram-vaikuttaja kokoaa asunsa kirpputorilöydöistä, luksusmuodista, lenkkitossuista ja sponsorien lahjoittamista vaatekappaleista. Fontanel viihtyy erityisen hyvin leveälahkeisissa housuissa ja A-linjaisissa hameissa.

Fontanelista tuli julkkis, kun hän kyllästyi viidenkympin korvilla harmaiden hiusten värjäämiseen, ja antoi oman hiustenvärin puskea esiin. Harmaantuminen oli – ja on vieläkin – naisille melkoinen tabu.

”Osaatko nimetä yhtään elokuvaa, jossa mies rakastuu harmaatukkaiseen naiseen? Sellaisia ei ole olemassa. Eikä heitä nähdä lehtien kansissakaan. Ei ole harmaatukkaisia muusia,” Fontanel harmitteli Ranskan Ellen haastattelussa. Hän peräänkuuluttaakin lisää harmaita hiuksia näkyville paikoille – niin kaikki tottuvat näkemään ne kauniina.

Pat Cleveland

Viisi vuosikymmentä omaperäistä eleganssia

Malli-ikoni Pat Cleveland muotiura sai alkunsa vuonna 1966, kun 14-vuotias Cleveland kohtasi kotikaupunkinsa New Yorkin kadulla Voguen muotitoimittajan. Tämä halusi tietää, mistä Cleveland oli hankkinut minihameensa ja popliinitakkinsa. Kun Cleveland kertoi tehneensä ne itse, hänet kutsuttiin Voguen toimitukseen. Clevelandista ei kuitenkaan tullut suunnittelijaa eikä stylistiä, vaan huippukuvaajien rakastama malli, jonka ura on jatkunut näihin päiviin saakka.

Clevelandin tyylissä on yhä katseet kääntävää omaperäistä eleganssia. Hänen luottoasuihinsa kuuluvat pitkät kaftaanit, koristeelliset housupuvut ja turbaanit. Cleveland postaa Insta-tililleen @patcleveland sekä kuvia uusista asuistaan että mallivuosiensa unohtumattomista otoksista. Ps. Cleveland suunnittelee yhä asuja. Esimerkiksi Tulumin vegaanifestivaali on saanut Clevelandin suunnitteleman teemamekon.

Grece Ghanem

Enemmän on enemmän

53-vuotiaalla Grece Ghanemilla on ollut monta uraa: ensimmäinen niistä oli mikrobiologina Ghanemin synnyinmaassa Libanonissa, seuraava personal trainerina Kanadassa ja viimeisin Instagramin tyylivaikuttajana. Ghanemin tyylin kulmakiviä on värien ja kuosien runsaskätinen yhdistäminen, mikä tarkoittaa esimerkiksi kukkakuosisen poolon yhdistämistä kukallisiin housuihin, violetin silkkipaidan sujauttamista Guccin logohousujen kauluksen sisään tai workwear-vaikutteisen ison t-paidan pukemista kullankeltaisen hameen kanssa. Asut viimeistellään kissamaisilla laseilla, jotka voivat olla 1990-luvun tyyliin pienikokoiset tai jättiläismäiset 2000-luvun hengessä.

”Pysy näkyvänä! Tietyn iän jälkeen naiset muuttuvat näkymättömiksi,” Ghanem analysoi Vogue.comille. Uudet tyyli-ikonit taistelevat nimenomaan sitä vastaan.

Lue myös:

Silmälasityylin vahvat esikuvat

90-vuotiaan Baddie Winklen mukaan hyvä tyyli kuuluu kaikille