08.09.2016By: Instrumentarium

Alicia Keys ja #nomakeup-kohu: laulaja tuo luonnollisuuden takaisin pisama kerrallaan


Laulaja Alicia Keysin meikitön gaala-look on herättänyt kommentointia siitä, odotetaanko naisilta automaattisesti meikkaamista edustustilaisuuksiin. Popparin aloittama kampanjointi riisuu naiset meikkivoiteen alta ja rohkaisee oman itsensä ylistämiseen.

AK_MTVmusicawards

2016 MTV Video Music Awards.

Näyttävät iltapuvut, shokeeraavat esitykset ja salamavalon kestävä iltameikki kuuluvat oletetusti eri gaalailtoihin ja niissä esiintymisiin. Tämän vuoden MTV Video Music Awardseissa Alicia Keys päätti esitellä lepattavien silmäripsien sijaan totutusta poikkeavan tyylin: hän ilmaantui punaiselle matolle ilman meikkiä pisamien hehkuessa luonnollisena laulajan poskilla.

Julkkikset esiintyvät ja edustavat ammatikseen, joten heidän odotetaan myös näyttävän laitetuilta ja huolitelluilta joka tilanteessa. Olemme tottuneet näkemään heidät meikittöminä ainoastaan salaa otetuissa paparazzikuvissa. Keysin esiintyminen meikittä yhdessä alan isoimmista tapahtumista on lähes uraauurtavaa ja aiheuttanut keskustelua sekä väittelyä, puolesta ja vastaan.

Keys julistautui meikittömäksi aiemmin toukokuussa Lena Dunhamin Lenny Letter sivustolla julkaistussa tekstissään Time to Uncover. Kirjoituksessa hän kertoo kuinka oli saapunut Fault-lehden kuvauksiin suoraa salilta, meikittä ja hikisenä. Kuvaaja Paola Kudakc oli halunnut kuvata laulajan juuri sellaisena, kuin hän oli kuvauksiin saapunut. Meikittömät kuvaukset saivat Keysin tuntemaan itsensä vahvemmaksi, voimaantuneemmaksi, vapaammaksi ja kauniimmaksi kuin koskaan ennen. Tekstissä hän vannoutui elämään meikittä ja aloitti samalla #nomakeup-liikkeen rohkaistakseen naisia olemaan peittelemättä oma luonnollinen itsensä.

Fanit omaksuivat nopeasti Keysin ”ole sellainen, kuin olet” -sanoman. #Nomakeup-tagilla löytyy Instagramista yli 12 miljoonaa kuvaa, selfieitä meikittömistä, luonnollisista naisista ja miehistä. Osa Keysin VMA-illan meikittömyyttä kommentoineista ihaili Keyisn rohkeaa kannanottoa luonnollisuuden puolesta. Osassa Keysin viesti taas aiheutti suuttumusta. Kritisoijat kommentoivat, että vain Alicia Keyesin kaltaisilla, rikkailla ja luonnostaan kauniilla ihmisillä olevan varaa hoitaa ihoaan niin, ettei meikkivoidekerrosta tarvita. Vastustajat myös liputtivat meikkien tuoman itsevarmuuden puolesta.

AK_BillboardWomeninMusic

Keys käytti meikkiä vielä viime vuonna.

Keys ei ole ainoa julkisuudessa meikittömänä nähty kasvo. Vaikka julkkisten somekanavissa esitellään yleensä ylellistä elämäntyyliä ja promotaan tuotteita, ovat monet innostuneet arkisen meikittömien selfieiden postaamisesta Instagramissa ja Snapchatissa. Meikittömyys tekee julkkiksista paljaampia, mutta sillä voidaan Keysin tavoin myös ottaa kantaa. Meikittömien selfieiden postaamiseen ovat innostuneet muun muassa Gwen Stefani, Demi Lovato ja Beyonce, paljastaen paljaat kasvonsa seuraajilleen. Cameron Diaz puolestaan halusi meikittömällä selfiellään liputtaa ryppyjä ja ikääntymistä positiivisena asiana.

Vaikka meikittömät arkiselfiet ovatkin jo tuttu näky somen feedeissä, otetaan edustustilaisuuksiin ilmaantuminen meikittä naisen kannanottona. Aitous ja luonnollisuus ovat arvoja, joita halutaan tuoda tänä päivänä esiin.

 

Teksti: Nina Alanko

Kuvat: Matt Baron/REX/Shutterstock, Allocca/StarPix/REX/Shutterstock, Broadimage/REX/Shutterstock