Meistä jokainen viestii muodin avulla
TrendWalk tapasi muodintutkija Annamari Vänskän, jolla on paljon sanottavaa suomalaisesta tyylistä. Vänskä kaipaa suomalaiseen tyyliin enemmän laatuajattelua ja värikkyyttä, ”vähemmän jäyhyyttä – enemmän rohkeutta”.
Tukholmassakin muodintutkijana työskennellyt Annamari Vänskä toimii tällä hetkellä Turun yliopistossa tutkijana ja opettajana. Madonnaa pikkutytöstä asti ihaillut Vänskä on pukeutunut tänään mustaan, yllään luottovaatteeseensa musta poolopaita ja mustat näyttävät silmälasit. Vänskää kiehtoo muoti, koska siihen liittyy paljon merkityksiä: vaatteisiin kietoutuu tarinoita ja tunnetiloja. Muut ihmiset lukevat pukeutumisesta tiedostamattaankin paljon. Esimerkiksi luonne, mieliala, sosiaaliluokka, ammatti sekä sukupuoli viestitään tahtomattaan tai tahtoen.
– Jokainen rakentaa itselleen identiteettiä, jota vaatteet materialisoivat. Suurin osa vaatteista rakentaa miestä tai naista, se on ensimmäinen asia, mitä niistä luemme. Miesten pukeutumisessa yksityiskohdilla on iso merkitys. Naisilla merkittävämpää on kokonaisuus eli siluetti.
Uskottavuus ja asiallisuus ovat suomalaisen pukeutumisen kulmakiviä.
– Suomalaiset tunnistaa kyllä tyylistään, olemme arkisia, funktionaalisia ja haluamme olla usein anonyymeja. Mukavuus ja keliolosuhteet ratkaisevat. Suomessa näyttävä pukeutuminen on harvinaisempaa: ei saa liikaa erottua massasta tai koreilla.
Olemme siis mustaan pukeutuvia piilottelijoita, mutta toisaalta valmiita käyttämään jopa Minna Parikan pupukenkiä tai räväköitä silmälaseja.
– Vaatetus Suomessa on yleensä yhdenmukainen – mutta asusteilla, kuten koruilla, huiveilla tai silmälaseilla sekä laukuilla ja kengillä voi helposti erottautua ja tuoda omaa persoonaa esille. Suomalainen hulluus sallii tietynlaisen ilottelun asusteissa.
Vänskän oma vaatekaappi on jo valmis, ja aika musta, mutta hän on valmis ravistelemaan myös sitä aina välillä.
– Muoti ja vaatteet ovat myös leikkimisen kenttä, se pitäisi sallia. Jonain päivänä haluaa erottua ja toisena ei.
Vänskä ei usko, että kukaan meistä vain vetää vaatteet päälleen ajattelematta. Muoti ja vaate tuntuu aina joltakin.
– Tunteella on iso vaikutus siihen, miten valitsemme vaatteita. Vaateiden materiaalit välittävät kosketuksen kautta tunteita. Oikea vaate luo tunteen siitä, että olen juuri se, joka koen olevani.
Vänskän mukaan muoti ajatellaan monesti tavallisesta ihmisestä kaukana olevaksi, vain muotieliitin harrastukseksi, johon kuuluvat trendikkäät vaatteet ja huippumuoti. Näin ei kuitenkaan ole. Vänskä yksinkertaistaa muodin kiinnostavuuden selkeästi: jokainen ihminen pukeutuu joka päivä ja kaikki ihmisten käyttämät vaatteet ovat muodin tuotetta. Muoti ja vaatteet rakentavat identiteettiä.
– Vaate on työkalu itsensä ja muiden miettimiseen. Ihmisen identiteetti ei ole kiveen kirjoitettu, mutta se ei muutu muodin sesonkien mukaan, 2-4 kertaa vuodessa. Kaikkia vaatteita ei tarvitse vaihtaa sesongeittain, vaan vaatekaappia voisi vain täydentää tarpeen mukaan.
Muodin rinnalla kannattaisi siis miettiä omaa tyyliä.
Kuvat: Miikka Pirinen