Aristokraatteja ja katumuotia: Burberry on brittiluksuksen ytimessä
Burberry tunnetaan trensseistä, ruutukuosista – ja Christopher Baileysta. Baileyn eroilmoituksen myötä on aika kerrata muotibisnesneron ja brittitalon yhteinen taival.
Tiistaina 31. lokakuuta putosi uutispommi: taiteellinen johtaja Christopher Bailey jättää Burberryn muotitalon 17 vuoden jälkeen. On vaikea kuvitella toista ilman toista. Burberryn menestys on todistanut Baileyn olevan muotibisnesnero, ja Bailey puolestaan nosti perinteikkään brittimerkin takaisin luksusluokkaan. Sinne Burberry itseoikeutetusti kuuluukin. Se on pitkän historiansa aikana ehtinyt puvustaa niin kuninkaallisia, löytöretkeilijöitä, sotilaita kuin tyylistään tunnettuja julkkiksiakin.
Nuori Thomas Burberry avasi oman vaatekauppansa vuonna 1856. Reilu vuosikymmen myöhemmin sen rekeille ilmestyi uudenlainen päällystakki, joka näyttää tavalliselta tyylikkäältä ulkotakilta mutta kestää vettä. Burberryn trenssin esi-isä oli syntynyt. Ensimmäisessä maailmansodassa Burberryn trenssitakista tuli brittikomentajien luottovaate, ja sodan jälkeen siihen pukeutuivat miltei kaikki, joilla oli varaa laatutakkiin. Varsinkin aristokraatit mieltyivät merkin estetiikkaan, ja vuonna 1955 kuningatar Elizabeth II nimitti merkin kuninkaalliseksi hovihankkijaksi.
2000-luvun alussa tapahtui kuitenkin jotakin kummallista. Brittiläiset jalkapallohuligaanit ihastuivat Burberryn kaulahuiveihin ja huonosta käyöksestään tunnetut, kaduilla ja pubeissa hengailevat chav-nuoret alkoivat käyttää merkin ruudullisia lippalakkeja. Arvostetusta ruutukuosista oli uhkaavasti tulossa huonon maun synonyymi. Merkin pelastajaksi palkattiin nuori Christopher Bailey, joka oli aloittanut uransa Donna Karanilla ja Guccilla. Bailey satsasi naistenmuotiin, trenssitakkeihin ja julkkisvetoisiin mainoskampanjoihin, ja veti huonomaineiset lippalakit myynnistä. Vuonna 2005 hänet palkittiin jo parhaana suunnittelijana Iso-Britannian muotijärjestön British Fashion Awards -gaalassa.
Baileyn johdolla Burberry oli ensimmäisiä merkkejä, jotka toivat muodin reaaliaikaan. Se alkoi näyttää muotinäytöksiään suorana verkossa 2000-luvulla, sittemmin se alkoi myydä valittuja tuotteita suoraan näytöslavalta ja nykyisin se on tarttunut niin sanottuun see now buy now -malliin. Muodin perinteiseen rytmiin on kuulunut, että muotiviikoilla esitellään tulevan kauden mallisto, joka tulee myyntiin noin puolta vuotta myöhemmin. Burberry vaihtoi rytmiä. Sen näytöksen vaatteet tulevat myyntiin jo saman kauden kuluessa. Niinpä Burberry esitteli syyskuussa Lontoossa oman talvimallistonsa, kun muut merkit tunnelmoivat tulevaa kevättä.
Tämän syksyn mallisto muistuttaa, kuinka pitkän matkan muotitalo on tehnyt. Nyt mallien päässä keikkui tutusta ruutukuosista valmistettuja lippalakkeja – niitä samoja, jotka merkki 2000-luvun puolivälissä veti myynnistä. Bailey puki ne peribrittiläisten Fair Isle -neuleasujen, herkkien satiini- ja pitsimekkojen ja tuttujen trenssien pariksi. Mallisto muistutti Burberryn ammentavan ylpeästi molemmista perinnöistään: brittiluksuksesta ja katumuodista.
Ps. Muotihuhut povaavat Baileyn seuraajaksi Celinén Pheobe Philoa…
Kuvat: Historia/REX/Shutterstock, David Fisher/REX/Shutterstock, David Yoder/Penske Media/REX/Shutterstock, WWD/REX/Shutterstock, James Gourley/REX/Shutterstock, Vianney Le Caer/REX/Shutterstock