19.01.2017By: Instrumentarium

Bongaa Pitti peacock! Mistä miesten muotitapahtumassa on kyse?


Miesten muotiskenen kasvu on antanut luvan dandyilyyn ja vapauttanut miehet farkut ja t-paita -yhdistelmästä. Katutyylikuvat loistavat inspiraatioblogeissa viimeisen päälle sliipattuna ja rohkeissa väreissä. Trendin yhtenä vaikuttajana on miestenmuotitapahtuma Pitti Uomo ja siellä parveilevat värikkäät riikinkukot.
Pitti_Uomo_1

Maailman johtava miesten muodin tapahtuma, Pitti Uomo järjestettiin Firenzessä jo 91. kerran. Kyseessä ei ole muotiviikko luksusdesignereineen ja näytöslavoineen. Tapahtuma on suunnattu kauppiaille ja sisäänostajille, jotka tekevät tilauksia liikkeeseensä ensi vuodelle. Vaikka tapahtuma on alkujaan lähinnä vaatemerkkien ja ostajien suuri bisnestapaaminen, on siitä sosiaalisen median näkyvyyden vuoksi kasvanut vaatteita rakastavien, persoonallisesti ja hyvin pukeutuvien miesten pyhiinvaelluskohde. Tapahtuma on kasvanut sosiaaliseksi kohtaamispaikaksi ja oman tyylin ja dandyilyn esiintymislavaksi.

Tapahtumaan osallistuvat miehet ovat saaneet jopa oman nimityksensä koreilunsa vuoksi: Pitti Peacocks, riikinkukot. Peacocking-termi on tuttua deittailusanastoa: tälläytymistä huomion herättämiseksi kiinnostuksen kohteessa. Pitti Peacocksit eivät kuitenkaan ole iskemässä ketään, vaan panostavat kaikkensa ulkonäköön ja pukeutumiseen rakkaudesta vaatteisiin, sekä kiinnittääkseen katutyyli-kuvaajien huomion. Koska miestenmuotitapahtumia on vain muutamia ja Pitti Uomo niistä suurin, tuo kuvan julkaiseminen näkyvyyttä esimerkiksi blogille ja saattaa sitä kautta poikia työtarjouksia ja rahaa.
Pitti_Uomo_2

Näistä bongaat aidon Pitti Peacock -lookin ensi syksyn ja talven trendeillä varustettuna:

Millintarkkaa räätälöintiä

Pitti Peacock on pohjimmiltaan perinteitä vaaliva. Perus univormu koostuu hyvin istuvasta puvusta, solmiosta, liivistä sekä villakangastakista tai trenssistä. Peacock luottaa puvuissaan laadukkaisiin materiaaleihin sekä räätälin artesaanitaitoon. Ylimääräistä väljyyttä ei suvaita, vaan puvun tulee istua millilleen kantajalleen. Puvun ei ole tarkoitus peittää vartaloa, vaan toimia toisena ihona ja esitellä vartaloa maskuliinisine piirteineen. Ruutu,- liituraita- ja kukonaskelkuviot ovat Peacockin luottokuoseja vuodesta toiseen. Klassisen lookin kruunaa valtava huivi, keeppi tai jopa viitta, sekä klassisen pyöreät pokat. Tammikuun Pitti Uomo 91 -tapahtuman ensi syksyn ja talven lookeissa näkyi klassisten ruskean ja kamelin sävyjen lisäksi laivastonsinien, burgundy ja eri liilat.
Pitti_Uomo_3

Aavistus rentoutta

Asukokonaisuuden ei kuitenkaan tarvitse olla täysin muodollinen. Sporttisten elementtien yhdistäminen laadukkaaseen pukuun on edelleen ajankohtaista. Pitti Peacock rakastaa kerrospukeutumista, joten takin alle voi sujauttaa rennon t-paidan tai pooloneuleen. Myös rento pipo sekä erottuvat sukat ja sneakerit asustavat kokonaisuuden epävirallisemmaksi. Tämän tammikuun tapahtumassa nähtiin myös armeijavaikutteita maastokuosien ja hihamerkkien muodossa.
Pitti_Uomo_4

More is more!

Koska Pitti Peacock on messuilla näyttäytymässä ja tavoitteena on päätyä kuvattavaksi, on tärkeintä erottua joukosta. Helpoiten se onnistuu kirkkailla väreillä ja villeillä printeillä. Eikä nyt ole kyse vain solmion väreistä. Kovan luokan Pitti-mies pukeutuu päästä varpaisiin samaan kirjavaan kukkakuosiin.  Tammikuun tapahtumassa nähtiin paljon kirkkaan oransseja, sinisiä ja punaisia päällystakkeja. Asusteilla pröystäily on myös suotavaa: look täydentyy kävelykepillä, nahkalaukulla sekä takkiin tai solmioon sointuvalla hatulla. Vasemmassa ranteessa Peacockilla kiiltää kello, oikeaa kättä koristavat rypäs Peacockin suosikkirannekkoruja. Taakse kammattu kiiltävä tukka ja hyvin hoidettu parta kuuluvat vakiovarusteisiin.
Pitti_Uomo_5

Tärkeimmät asusteet ovat kuitenkin asenne ja seura. Pitti Peacock ei viihdy yksin, vaan ymmärtää laumassa parveilun edut.  Jos sopivaa seuruetta ei löydy, heittää Peacock päähänsä cooleimmat aurinkolasinsa ja yrittää näyttää kiireiseltä. Seuraa tai ei, kantaa hän aina koko komeutensa ylpeydellä ja arvokkuudella.

 

Teksti: Nina Alanko

Kuvat: Firenze/IPA/REX/Shutterstock, Boudet/BFA/REX/Shutterstock, INNOCENTI/EPA/REX/Shutterstock