13.12.2016By: Instrumentarium

Burberryn catwalkilla kohtaavat vastakohdat


Burberrysta tulee monille ensimmäisenä mieleen vaaleanruskea ruutukuosi. Joillekin ehkä trenssitakit tai futishuligaanit. Siitä on myös kouliutunut maineikas designtalo, joka pystyy uudistumaan huippumuodin vaatimassa syklissä.

Perinteikäs Burberry perustettiin jo 1856. Ensin vain ulkoilutamineita valmistanut yritys päätyi aluksi pukemaan vuorikiipeilijöitä. Tämän jälkeen tekeminen laajentui ensimmäisen maailmansodan aikana trenssitakkeihin, kaulahuiveihin ja asusteisiin. Pikkuhiljaa brändin varmistaessaan otetta markkinoista, alkoi se saavuttaa jalansijaa tähtien vaatettajana, jonka jälkeen tie maailman tärkeimmille catwalkeille aukeni.

Kansalliskuosi

Burberry kantaa brändimielikuvissa brittiläistä leimaa. Se on vähän sama kuin mitä Marimekko on meille. Burberry tekee eksklusiivista huippumuotia ja koko kansan designia. Tänä vuonna Burberry luopui Prorsum, London ja Brit -luokitteluista. Merkkilappu ilmoitti käyttäjälleen, mitä mallistoa tämä edustaa. Prorsum-mallisto oli korkeampaa muotia, London sadetakkeja ja Brit edullisempia käyttövaatteita. Nyt kaikki ovat yhtä ja samaa Burberrya. 

Futishuligaanien pukeutuminen Burberryn ruutukuosiin tahrasi brändin mainetta 2000-alkupuolella. Ruutukuosi jopa kiellettiin joissain jalkapallo-otteluissa. Kuosi on sittemmin onnistuttu jälleen neutralisoimaan.

Gwen Stefani Burberryn perinteisessä ruututrenssissä ja Liam Gallagher edustamassa brittiläistä lad-tyyliä Burberryn laukku olalla.

Kontrastien catwalk

Burberryn designer-puolen suurista linjoista on jo pitkään päättänyt luova johtaja Christopher Bailey, joka aloitti talossa 2001.

2017 kevät/kesä-malliston näytöksessä vieraiden paikalle oltiin aselteltu Virginia Woolfin Orlando-kirja. Orlando on tarina miehestä, josta tulee nainen. Kirjaa pidetään feministisenä tutkielmana sukupuolesta ja naiskirjailijan asemasta.

Baileyn mestaroimissa näytöksissä narratiiveissa kohtaa usein kaksi eri maailmaa. SS17 näytöksessä Lontoon muotiviikoilla lokakuussa mallit kantoivat ajankohtaisesti pyjama-lookeja, aamutakkeja, röyhelöitä ja vöitä. Jokaisessa lookissa kaksi vastakohtaa sulautuivat toisiinsa. Ruskean sävyiset selkeästi 70-luvulta inspiraationsa saaneet kuosit oltiin yhdistetty superajankohtaisiin röyhelöihin ja pyjama-asuihin. Feminiinen ja maskuliininen olivat yhtä ja samaa. Baileyn kontrastinen design luo kiehtovaa estetiikkaa, johon muoti-intoilijat ympäri maailman luottavat.

Ruutukuosiakaan ei ole unohdettu. Se tulee aina uudestaan. Vähän niin kuin meillä unikkokuosi. Ruutua näkyy esimerkiksi laajalti Burberryn kehysmallistossa, joissa klassisuus kohtaa modernit yksityiskohdat.

burberry_ss17

 

Kuvat: REX/Shutterstock, Dennis Stone/REX/Shutterstock, Giannoni/WWD/REX/Shutterstock,  Dvora/REX/Shutterstock, Silvia Olsen/REX/Shutterstock