01.11.2017By: Instrumentarium

Housupuvusta on moneksi: Hugo Boss karkasi toimistosta tyylilomalle


Hugo Bossista tuli muotitalo vähän vahingossa. Nyt se muistuttaa toimistopukeutumisen olevan paljon muutakin kuin pukuja ja kauluspaitoja.

94-vuotias Hugo Boss ei ole aivan tavallinen muotitalo. Se kantaa yhä perustajansa, saksalaisen vaatetusalan liikemiehen nimeä, mutta varsinainen muotimerkki siitä tuli vasta tämän kuoltua. Hugo Boss nimittäin perusti merkkinsä vuonna 1921 valmistaakseen työ- ja urheiluvaatteita, ja vasta hänen seuraajansa Eugen Holy keksi satsata miestenmuotiin. Holy valmisti ensimmäiset miestenpuvut tilauksesta 1950-luvulla, ja hieman myöhemmin merkki esitteli ensimmäiset valmispukumallistot. Niistä puvuista tuli muotitalon tavaramerkki.

Boss_1

Tänä päivänä Hugo Boss on paljon muutakin kuin miestenpukuja. Miesten mallisto on saanut rinnalleen myös naisten asuja, tuoksuja ja asusteita, ja business-tyyliä on maustettu rennoin katumuotivaikuttein. Hugo Boss -nimen alle kätkeytyy itse asiassa monta erilaista merkkiä: Boss on erikoistunut laadukkaisiin luksusvaatteisiin, Hugo valmistaa ajankohtaista, hieman edullisempaa muotia ja Boss Orange sekä Boss Green kohtuuhintaista arkityyliä. Silmä- ja aurinkolasit löytyvät Hugo Boss  ja Boss Orange-nimien alta.
Boss_2

Hugo Boss on erityinen muotitalo myös sikäli, että se palkkasi taiteellisen johtoonsa ensimmäisen nimekkään suunnittelijan vasta vuonna 2013. Tuolloin taloon tuli amerikkalaissuunnittelija Jason Wu, joka on kunnostautunut ennen kaikkea iltapukujen ja cocktail-mekkojen suunnittelijana. Muun muassa Michelle Obama tanssi Wun iltapuvussa miehensä virkaanastujaisiltana vuonna 2009. Wu on tuonut samaa glamouria myös Bossin mallistoihin. Merkin miestenpukuja on nähty punaisilla matoilla kautta historian, mutta nyt myös naispuoliset näyttelijät ja muusikot pukeutuvat Bossin iltapukuihin tai juhlahaalareihin. Bossiksi ne tunnistaa veistoksellisesta muodoista ja usein yksivärisistä, himmeän hohtelevista kankaista.
Boss_3

Toisaalta Wu on tuonut esiin myös merkin pehmeämmän puolen. New Yorkin muotiviikoilla esitelty Bossin syysmallisto koostuu ylellisistä suurista villapaidoista, jotka puetaan A-linjaisten tai tulppaanimallisten hameiden ja nilkkureiden kanssa, 1970-luvun sporttivaikutteista ja räätälöidyistä talvitakeista. Miesten Boss satsaa sekin vapaa-aikaan: puvuntakkien sijaan näytöksissä esitellään rentoja parkatakkeja ja nahkarotseja, ja suorat housut saavat parikseen tennarit ja rennon paidan. Se kertoo Hugo Bossin kehityksestä, mutta yhtä lailla myös ympäröivän yhteiskunnan muutoksesta. Nyt töissäkin voi ottaa vähän rennommin.

Teksti. TrendWalk

Kuvat: WWD/REX/Shutterstock, Matteo Prandoni/BFA/REX/Shutterstock, Broadimage/REX/Shutterstock, Ovidiu Hrubaru/REX/Shutterstock