28.02.2018By: Instrumentarium

Katutyylin ytimessä: valokuvaaja Janita Aution vinkit New Yorkin muotiviikoille


New York on muotimaailman inspiroivin paikka, vinkkaa valokuvaaja ja somevaikuttaja Janita Autio. Autio paljastaa Trendwalkille rakkaimmat New York -hetkensä, parhaat matkavinkkinsä sekä tietenkin katumuodin kiehtovimmat kevättrendit.

Tätä Janita Autio ei jättäisi mistään hinnasta välistä. Helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna New York kuhisee tavallistakin paremmin pukeutunutta väkeä, sillä kaupungissa järjestetään naisten muotiviikko. Silloin Autio pakkaa mukaan kameran, kirkasvärisiä asuja ja hyppää lentokoneeseen.

”Rakastan Nykiä, ja erityisen paljon rakastan sitä muotiviikkojen aikaan. Se fiilis on ihmeellinen. En edes ajattele, että olen töissä. Kaikkien pitäisi kokea joskus Nykin muotiviikot,” Autio hehkuttaa vierailunsa jälkeen.

Janita Autio New York Fashion Week

1. Auringonnousu Brooklyn Bridgellä

”Yksi New Yorkin parhaista hetkistä on aamu. Minä ja matkaseuralaiseni Alexa Dagmar ja Linda Juhola laitamme herätyksen viideksi, otamme paljon vaatteita mukaan ja suuntaamme Brooklyn Bridgelle. Siellä kuvaamme nousevan auringon valossa monta asukuvasettiä. Se on niin kaunista!

Sitten kävelemme pois sillalta ja katselemme heräävää kaupunkia. Syömme aamiaisen jossakin lähiseudun kahvilassa – ja nukumme aamupäiväunet hotellilla.”

Vinkki: Herää ainakin yhtenä reissuaamuna auringon kanssa. Silloin saat kaupungin pieneksi hetkeksi itsellesi.

Janita Autio New York Fashion Week

2. Takseja ja salapoliisityötä

”Muotiviikot eivät näy turistialueilla, vaan pitää tietää minne mennä. Monet näytöspaikkojen osoitteet ovat tietenkin tarkoin varjeltuja salaisuuksia. Näytöksissä olevat tutut kutsuvat paikalle, ja me valokuvaajat jaamme keskenämme osoitteita. Iso osa päivästä menee taksissa, kun kiiruhdamme näytöspaikalta toiselle.

Näytöspaikoilla tilanteet ovat supernopeita: ihmiset kiiruhtavat näytökseen, se kestää muutaman minuutin ja sitten paikka tyhjenee. Ihan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan! Kuvaajana pystyn tallentamaan sen ohikiitävän, hienon hetken.”

Vinkki: Turisti pääsee parhaiten muotiviikkotunnelmaan Sohossa, jonka kaduilla voi bongata näytösasuisia malleja. Sinne Autiokin suuntaa vapaahetkinään, ja kävelee ympäriinsä katsellen ihmisiä ja inspiroituen heidän asuistaan. Erityisen hyviä tyylibongauksia voi tehdä Lafayette Street -kadulla. Lounaalle voi pysähtyä vaaleanpunaisella sisustettuun Sosta-ravintolaan.

Janita Autio New York Fashion Week, Alexander Wang muotinäytös, Olivia Palermo, Zanita Zanita3. Tyylinapakymppejä

”Alexander Wangin näytös on yleensä muotiviikkojen kohokohta minulle. Sen näytösvieraissa on tosi kiinnostavia pukeutujia ja superjulkkiksia Kim Kardashianista Madonnaan. Näytöspaikkojen edustalla ihmiset saa kuvattua aidossa hetkessä.

Nyt kuvasin tyyli-ikoni Olivia Palermon ensimmäistä kertaa. Se oli hieno hetki, sillä olen seurannut häntä todella pitkään. Toinen vaikuttava kohtaaminen oli Zanita Zanitan kanssa. Hänellä on hieno, persoonallinen ja värikäs tyyli. Ja hän kantoi Marimekon laukkua!”

Vinkki: Löydä Aution tyyli-ikonit Instasta ja Trendwalkin tyyligallerioista.

Janita Autio New York Fashion Week, katumuoti, värit

 

4. Kauden tyylilöydöt

”Nykissä on maailman parhaat katutyylit niin muotiviikoilla kuin muutenkin. Tällä kertaa bongasin paljon kiinnostavia väritrendejä. Pastellinsävyistä violettia, vaaleanpunaista ja mintunvihreää näkyi todella paljon, ja ne oli usein yhdistetty beigeen. Toiset taas olivat valinneet todella vahvoja värejä, kuten oranssia ja punaista, ja pukeutuneet niihin päästä varpaisiin. Myös laukut olivat supervärikkäitä tai kuvioituja. Perusmustat chanelit oli jätetty kotiin.

Janita Autio New York Fashion Week, katumuoti, lahkeet

Tärkein vaatekappale oli housupuku, jonka lahkeet ovat tänä keväänä leveät tai trumpettimalliset. Itse ostin vihreä-valkoraitaisen kokopuvun, jossa on superleveät lahkeet. Pyjama-asuja näkyi paljon vähemmän.”

Janita Autio New York Fashion Week, katumuoti, housupuku

Vinkki: Anna matkailun avartaa myös vaatemakua. Jos värikkäät laukut tai asut näyttävät hyvältä New Yorkin kaduilla, toimivat ne myös kotimaisemassa. Reissussa on helpompi uskaltaa uudistua.

Janita Autio kuvasi Instrun kevään kehysmalliston,  katso kuvat ja uusimmat kehystyylit täältä.

Kuvat: Janita Autio