31.01.2018By: Instrumentarium

Kehysten valmistuksen lukuisat työvaiheet – miten tunnistat laadukkaan kehyksen?


Laadukkaiden kehysten valmistukseen kuluu usein jopa 60 tuntia. Valmistusprosessiin kuuluu useita eri vaiheita, joita ei arkilaseja pitäessä tule aina edes ajatelleeksi.

Materiaalilla on väliä

Kehysmateriaalit jaetaan pääosin muoviin ja metalliin. Metallinen kehys on keveyttä ja mukavuutta arvostavan valinta. Metallikehykset on valmistettu usein metalliseoksista, kuten ruostumattomasta teräksestä, monelista tai uushopeasta. Lisäksi kehyksiä voidaan valmistaa esimerkiksi titaanista, hiilikuidusta ja alumiinista. Metallikehykset ovat käytännölliset ja kevyet ja lisäksi funktionaaliset metallit kuuluvat talven trendikkäimpiin materiaaleihin.

Muovi ei ole vain muovia

Laadukkaammat ”muovikehykset” eivät oikeastaan ole muovia, vaan selluloosa-asetaattia.  Sen raaka-aineena käytetään luonnonmateriaaleja, puuta ja puuvillaa. Materiaali valmistetaan käsittelemällä selluloosaa etikkahapolla ja etikkahappohydridillä. Syntynyt selluloosa-asetaatti valmistetaan rakeiksi. Rakeet kuumennetaan korkeassa lämpötilassa liuottimien, pehmittimien ja väriaineiden kanssa ja lopulta puristetaan levyiksi.

Italialaisuus takaa tyylin ja laadun

Selluloosa-asetaatista valmistetut kehykset vaativat aina käsityötä, jolloin jokainen kehyspari on ainutlaatuinen. Materiaali on luja ja pitkäikäinen. Käsin tehty italialainen selluloosa-asetaatti on kaikkein arvostetuin kehysmateriaali. Monet johtavat silmälasivalmistajat valitsevat selluloosa-asetaatin valmistajakseen italialaisen Mazzucchellin. Yrityksen historia ulottuu jo vuoteen 1849 ja on alansa ehdottomin supertähti. Made in Italy -merkintä kehyksissä varmistaa sen, että sen materiaali ja muotoilu ovat täysin italialaista alkuperää.

Pintaa syvemmälle

Pelkällä materiaalin valmistuksella ei kuitenkaan saada vielä aikaan valmiita kehyksiä. Materiaali vaatii paljon muokkausta – kehysten valmistuksessa saattaa olla jopa 150 erilaista työvaihetta. Kehys pitää leikata ja taivuttaa oikeaan muotoon. Kehyksen pintaa käsittelemällä voidaan saada aikaan erilaisia optisia vaikutelmia ja tekstuureita. Kehykset voidaan kiillottaa joko kankaalla tai vahalla ja niihin voidaan luoda mattapintaisuutta hiomalla tai happokäsittelyllä. Pintaan voidaan myös saada satiinimaisuutta etsaamalla pinta puumaiseksi tai luoda kumipinta, jolloin kehyksessä on pehmeä kosketustuntuma. Jokaisesta valmistusvaiheesta vastaa alansa asiantuntija ja huolella tehdyt työvaiheet takaavat kehysten laadun ja turvallisuuden.

Yksityiskohdat varastavat katseen

Kehykset vaativat myös paljon yksityiskohtia. Saranat ja nenätyynyt kiinnitetään usein käsin. Myös saranoita on moneen tarkoitukseen. Joustavat saranat saavat kehykset kestämään paremmin mekaanista rasitusta ja sopivat niille, jotka ottavat lasit kasvoilta yhdellä kädellä. Erilaiset koristeet korostavat kehysten muotoa ja virtaviivaistavat kehyslinjaa. Koristeita voidaan tehdä lähes mistä tahansa materiaalista, kuten puusta, metallista ja kumista. Lisäksi kehyksiin voi lisätä erilaisia korukiviä, strasseja tai vaikkapa Swarovski-kristalleja. Koristekuvioita voidaan tehdä myös kaivertamalla tai painamalla.

linssit

Linssit ovat jokaisella uniikit

Silmälaseissa linssit ovat kaikkein uniikeimmat. Koska jokaisella asiakkaalla on omat yksilölliset näönkorjaustarpeet, valmistetaan linssit aina alusta loppuun käyttäjän voimakkuuksilla. Linssit valmistetaan ensin isoiksi ja paksuiksi aihioiksi. Kehysmalli määrittää sen, minkä malliseksi linssi hiotaan, tästä syystä asiakkaan näönkorjauksen tarpeet saattavatkin toisinaan rajata mahdollisia kehysvaihtoehtoja varsinkin suurissa voimakkuuksissa.

 

Löydä omat kehyksesi  Instrun myymälöistä. Seuraa myös kehysuutisia Instrun Facebook-, Instagram– ja Youtube-kanavilla.