25.07.2018By: Instrumentarium

Kehystrendien ytimessä: trendituntija paljastaa suomalaisen lasimuodin muutokset


Kehystrendien asiantuntija, Instrumentariumin tuotepäällikkö Mirja Ortia tietää, millaisiin kehyksiin pukeudumme ensi kesänä – ja millaisia trendejä suomalaiset rakastavat.

kehystrendit-2

Vaatetrendit syntyvät muotiviikoilla, katumuodissa, Instagramissa ja elokuvissa, mutta mikä määrää kehysmuodin suunnan? Siitä tietää kaiken Instrun tuotepäällikkö Mirja Ortia, jonka työtä on valita Instrun satoihin myymälöihin myyntiin tulevat kehykset. Hän tuntee sekä kansainväliset kehystrendit että varsin omaleimaisen suomalaismaun. Trendwalkin haastattelussa hän kertoo yllättäviä asioita molemmista.

”Juuri nyt kehysmuodissa vaikuttaa vahvasti 1990-luku, sukupuolineutraali unisex-tyyli ja ekologisuus. Alamme myös siirtyä vahvoista kehysmalleista kohti keveitä ja ilmavia metallikehyksiä ja kuultomuovia,” Ortia kertoo. Hän on juuri palannut Helsinkiin kehysmuodin keskipisteestä Italiasta, jossa hän on tutkinut alkukevään ja ensi kesän kehysmalleja.

kehystrendit-1

Kehysmuodin suuri murros tapahtuu juuri nyt

Kehysmuoti elää vaatemuotia hitaammin. Pienet mikrotrendit vaihtuvat sesongeittain, mutta suuremmat muutokset edellyttävät jopa vuosikymmeniä. Sangan paksuus ja kehyksen muoto vaihtelee 5–10 vuoden välein esimerkiksi pyöreästä kulmikkaaseen tai kissamaiseen. Linssin koko puolestaan muuttuu varsin hitaasti: hallitseva linssimuoto pysyy samana yleensä 10–20 vuotta.

Nyt käynnissä on juuri suurten linjojen muutos, kun 1990-luvun matala linssimalli alkaa haastaa viime vuosikymmenen hallinnutta kookasta ja pyöreää linssiä. Edelläkävijät ovat jo tarttuneet siihen, mutta klassisemmat kehystenkäyttäjät kiinnostuvat uudesta mallista vasta muutamaa vuotta myöhemmin. Uuteen estetiikkaan tottuminen vaatii aikaa ja altistusta.

”Merkit testaavat uusia malleja ensin aurinkolasimuodissa. Jos se toimii aurinkolaseissa, siirtyy se vähän kerrassaan myös silmälaseihin. Hyvä esimerkki on tuplanenäsilta: se tuli ensin aurinkolaseihin ja sesonkia myöhemmin silmälaseihin.”

Toinen suuri muutos tapahtuu materiaalien saralla. Olemme käyttäneet pitkään tummia, kilpikonnakuosisia ja värikkäitä muovikehyksiä, mutta nyt mallistoissa intoillaan keveämmistä materiaaleista. Muovikehys muuttuu kirkkaaksi, beigeksi tai hennolla pastellisävyllä värjätyksi, ja muovi saa rinnalleen yhä enemmän metallikehyksiä. Siroa metallia nähdään kaikissa sävyissä: hopeisena, kultaisena ja ruusukultaisena, joka on monelle ihonsävylle pukeva metallivaihtoehto.

kehystrendit-3

Suomalaiset trendinenät

Metallikehystrendille voi povata pitkää ikää Suomessa, sillä siinä on mukana yksi suomalaisille keskeinen trenditekijä: mukavuus. Pohjoismainen funktionalismi ohjaa myös lasivalintoja. Katsomme tarkalla silmällä kehysten ulkomuotoa, mutta myös niiden teknisiä yksityiskohtia.

”Suomalainen kuluttaja on kriittinen. Kehysten täytyy olla mukavat, säädettävät ja laadukkaat, ja aurinkolaseissa tärkeintä on suojaavuus. Me poimimme rusinat pullasta,” Ortia nauraa.

Ortia bongaa uusia trendejä populaarikulttuurista, trenditoimistojen ennusteista – ja intuitiivisesti.

”Trendit ovat aika omapäisiä. Ne muodostuvat pienistä yhteen kasautuvista sattumista ja usein varsin kaoottisesti. Viime kädessä isoiksi trendeiksi tulevat ne, jotka puhuttelevat kuluttajia. Kukaan ei tiedä varmasti, mihin ihmiset rakastuvat. Se tekee työstä hyvällä tavalla jännittävää.”

 

Kaikki kauden kehysmallit hintoineen löydät www.instru.fi. Tervetuloa kokeilemaan ja löytämään juuri sinulle sopivat kehykset Instrun myymälöistä.

Lisää inspiraatiota löydät Instrun FacebookistaInstagramista ja Youtubesta.

Lue myös: 

Guccin kolmet kasvot – uutuskehyksistä inspiroivat kolmeen eri tyyliin