24.05.2016By: Instrumentarium

Kuvittaja Minni Havaksen tyyli rakentuu silmälasien ympärille


Kuvittaja Minni Havakselle silmälasit ovat osa identiteettiä, mutta kesä on piilolinssisesonkia.

Kuvittaja ja printtisuunnittelija Minni Havaksella on melkein aina silmälasit päässä. Ne ovat osa identiteettiä ja keskeisessä roolissa myös tyylissä, joka on Havakselle erityinen elementti. Hänen työnsä kietoutuu monella tapaa siihen kiinni.

Havaksella on takanaan pitkä ura kuvittajana, vaatesuunnittelijana ja printtisuunnittelijana. Kuvitustöitä hän tehnyt esimerkiksi Minna Parikalle, Karri Koiralle, Mannalle sekä lukuisille aikakauslehdille. Lisäksi hän on suunnitellut sisustustekstiilejä, lastenvaatekuoseja Vimmalle sekä perustanut Minni F. Ronya –vaatebrändin.

Havaksen oma tyyli muodostuu casuaalista peruslookista, johon kontrastia tuovat feminiininen fashion ja sporttinen maskuliinisuus. Päässä hänellä on usein lippis ja luottovaruste eli kissansilmänmalliset isot silmälasit.

Minni Havas

Havas sai silmälasit jo ala-asteikäisenä. Toisin kuin jotkut lapset, hän ei koskaan kokenut niitä kiusallisiksi vaan lasit olivat samantien siisti juttu. Tärkeintä oli jo silloin, että silmälasit olivat hienot. Ensimmäiset lasit olivat sporttiset, pyöreät ja ohutsankaiset. Piilolinsseihin Havas tutustui yläasteella.

– Todennäköisesti aloin käyttämään piilareita, koska kavereillakin oli ne. Niihin aikoihin tuntui välillä myös siltä, että oma look oli parempi ilman laseja, Havas sanoo.

Havaksella on ollut elämänsä aikana seitsemät silmälasit. Tällä hetkellä käytössä on kahdet kehykset. Vaikka hänellä on melkein aina silmälasit päässä, kesät ovat piilolinssiaikaa.

– Kesäisin käytän usein piilareita, koska minulla ei ole aurinkolaseissa vahvuuksia. On myös ärsyttävää, kun silmälasit huurtuvat kuumuudessa tai kastuvat tihkusateessa. Myös urheillessa piilarit ovat helpommat.

Aurinkolasimuoti on nyt isokokoista. Suuri tai kaareva linssi saattaa asettaa voimakkuuksille rajoitteita. Myös peililinssien kanssa vahvuudet voivat olla haastava yhdistelmä. Aurinkolaseja on myös kätevämpi vaihdella, kun jokaiseen ei tarvitse teettää vahvuuksia.

Vaikka silmälasit ovat selkeästi Havaksen juttu, hänellä on ollut kausia, jolloin on saattanut vuosikin vierähtää pelkkiä piilolinssejä käyttäen.

– Joskus olen pitkiäkin kausia käyttänyt vain piilareita. Esimerkiksi kun olen urheillut enemmän, on ollut helpompi jättää piilarit päähän, kun on joka tapauksessa laittanut ne vaikka salille. Sitten sitä on jotenkin tottunut siihen enemmän, että on piilarit.

Minni Havas työ

Fotorealismia ja unenomaista estetiikkaa yhdistävien muotikuvien parissa ansioituneen kuvittajan päässä on silmälasit aina töitä tehdessä. Työt syntyvät kahdessa vaiheessa: ensin käsin piirtäen lyijykynällä tai puuväreillä itsetehdystä mallista, joka on koottu useammasta kuvasta. Tämän jälkeen työ viimeistellään digitaalisesti.

– Koska teen työtä, jossa silmät ovat kovan rasituksen alla, koen, että silmälasit ovat silloin myös mukavammat.

Havaksen työt, joissa usein esiintyy toisistaan irrallisia yksityiskohtia taianomaisissa asetelmissa, saa inspiraationsa popkulttuurista ja kuvataiteesta.

Juhlalookissa toimii niin lasit kuin piilaritkin

Juhlasesonki lähestyy ja moni miettii, sopiiko juhlalookkiin piilolinssit vai silmälasit. Vaatesuunnittelijataustaisen Minni Havaksen mukaan piilarit ovat juhlalookissa usein toimivampi valinta. Esimerkiksi pitkän gaalamekon kanssa laseja ei perinteisesti käytetä. Hääpukunsa kanssa Havas valitsi aikoinaan piilolinssit. Sen sijaan kevyemmän juhlavarustuksen, kuten cocktailmekon parina lasit voivat olla toimiva asustevalinta. Havaksen mukaan meikin kanssa piilarit toimivat usein paremmin.

– Voimakkaan meikin kanssa jätän silmälasit kotiin, koska silloin silmien pitää olla kunnolla esillä. On myös freesimpi look olla ilman silmälaseja, jos on vahva silmämeikki.

Arkimeikin kanssa silmälasit ovat sen sijaan hyvä pari.

– Usein tuntuu, että jotain puuttuu, jos silmälasit eivät ole päässä, Havas sanoo.

Kuvat: Tiina Eronen