01.06.2016By: Instrumentarium

Tyylitunnustus: Richard McCormick arvostaa ajanpatinaa ja huoletonta tyyliä


Ravintoloitsija Richard McCormickin huoleton tyyli ja innostus ajanpatinaan näkyvät pukeutumisen lisäksi hänen ravintoloissaan. 

Richard McCormick

Richard McCormick: Simplicity and Functionality

Luonnollisuus ja rentous näkyvät tyylissäni. Käytännöllisyys, simppeliys ja hyvät materiaalit ovat tärkeitä. Vaatteideni pitää toimia erilaisissa tilanteissa: remontoitavasta ravintolasta liiketapaamisiin sekä kokouksiin ja siitä illan juhliin.

Tällä hetkellä pukeudun mielelläni juoksuvaatteisiini.

Tykkään juoksemisesta, mutten kutsuisi itseäni juoksijaksi. Laitan juoksuvaatteet joskus jo aamulla päälle, jotta olen valmis lähtemään lenkille milloin vain.

Funktionaalisuus voidaan kuitenkin vetää vaatteessa yli, kuten esimerkiksi kokin työvaatteissa.

Kokin asu on mielestäni kamala ja siihen on tultava muutosta.

Suomessa yritetään liian kovaa tehdä kaikesta mahdollisimman turvallista. Liian säännöstelty työvaate syö luovuutta.

Tyyli on itseilmaisua. Vaikka en seuraa trendejä, poimin varmasti alitajuisesti vaikutteita kaikesta näkemästäni. Matkustan paljon. Siistejä tyylejä näkee esimerkiksi Berliinissä, Tokiossa ja New Yorkissa. Tietyt vaatekappaleet kantavat mukanaan muistoja. Niihin liittyy kavereita, joiden kanssa ne on hankittu tai kaupunkeja, joista ne on ostettu. Muistot tuovat vaatteisiin ripauksen lisäiloa.

Ostan harvoin vaatteita, mutta silloin kun ostan, ostan lähes kaiken näkemäni. Yhdistelen tyylissäni uutta ja vanhaa pukemalla uusien farkkujen kanssa secondhand-yläosan.

Minulle on tärkeää päästä tunnustelemaan vaatteita käsin. En juurikaan välitä merkeistä ja ostan vaatteita vintagekaupoista.

 

Richard McCormick aurinkolasit

Myös sisustuksessa olen kiinnostunut siitä, miltä esineet näyttävät vanhetessaan. Ajattelen ravintoloita suunnitellessani pitkäjänteisesti. Siistien paikkojen luomisen sijaan, mietin miten ravintola kehittyy tulevaisuudessa. Ville Relanderin kanssa suunnittelemissamme ravintoloissa näkyy uuden ja vanhan kontrasti: marmori ja puu materiaaleina yhdistyy tuoreempiin elementteihin ja valoon.

Visuaalisuus on tärkeää myös ruoassa. Ruoan pitää maistua ja näyttää hyvältä. En pidä liiasta suunnittelusta. Ruoan tulee elää lautasella ja näyttää mahdollisimman paljon siltä, miltä se on näyttänyt maasta poimiessa: luonnolliselta, simppeliltä ja rehelliseltä.

Ravintolan tarkoitus on tuoda asiakkaille iloa ja se riittää konseptiksi. Tarkkaan mietittyjen konseptien sijaan haluan tuoda ravintolaan näkemystä, ideoita, elementtejä ja arvoja. Ravintolakonseptit ovat yleensä ylisuunniteltuja ja lukitsevat tietynlaisen idean, josta edes asiakkaat eivät välttämättä pidä. Uskon minun ja Villen uuden ravintolan nimen Holidayn jo luovan oikeanlaisen fiiliksen ja hymyn ihmisen kasvoille. Holidayssa otetaan rennosti, pidetään hauskaa ja jätetään arki ulko-ovelle.

Richard McCormickin ja Ville Relanderin uusi ravintola Holiday sijaitsee Helsingin Katajanokalla.

Teksti: Nina Alanko Kuvat: Tiina Eronen