03.06.2016By: Instrumentarium

Suomimuodin vahvuutena materiaaliosaaminen ja omalaatuisuus


Helsingin muotiviikko on syntynyt. Pre Helsinki, Helsinki New sekä Aalto yliopiston Näytös 16 keräsivät tapahtumiinsa kaupungin täydeltä kansainvälisiä muotilehtien toimittajia, sisäänostajia sekä kykyjen etsijöitä.

PreHKI_Miltton_samuji

Suomalaiset suunnittelijat ovat nauttineet viime vuosina erityisen paljon kansainvälisen muotiväen huomiosta. Enää kiinnostavia muotinimiä ei tarvitse metsästää ainoastaan Pariisin muotiviikoilta, sillä Helsinkiin on rakentumassa oma ammatillinen muodin erityisviikko.

Tapahtumaviikon takana ovat suomalaisen muodin sanansaattajatahot Pre Helsinki sekä Helsinki New, jotka kutsuivat kansainvälisiä ostajia, rekrytoijia ja toimittajia tutustumaan suomalaisen muodin uusiin osaajiin, joiden töitä esiteltiin erilaisissa presentaatioissa ja näytöksissä Helsingissä viime viikolla. Pre Helsingin ja Helsinki New:n tarkoitus on vuosittaisen tapahtuman järjestämistä paljon suurempi:  luoda kansainvälisiä verkostoja  suomalaisille designereille, tukea suomalaisen muodin vientiä ja tuoda rahoitusta alalle. Näytöksien odotetuimmat sisäänostajat saapuivatkin Aasiasta, jossa talouskasvun hidastuessa kuluttajat ovat alkaneet vaalia hitaampaa ja kestävämpää kulutusta. Muihin pohjoismaalaisiin verrattuna suomalainen muoti näyttää uudelta ja erilaiselta.

Erityisesti Aalto-yliopiston vaatesuunnittelun opiskelijoiden menestys arvostetussa Hyères–kilpailussa on kiinnittänyt muotimaailman katseet kohti Suomea. Vastavalmistuneet suunnittelijat ovat onnistuneet lunastamaan pääpalkintoja ja kunniamainintoja kilpailussa vuosi toisensa perään. Tänä vuonna Hyères-kilpailun pääpalkinnon kymmenestä finaalipaikasta jopa kolme kuuluivat Aallon kasvateille.

Pre Helsinki

Hanne Jurmun ja Anton Vartiaisen malliston hattuja

Hyèresin Chloé–palkinnon nappasivat tänä vuonna Aallon opiskelijat Hanne Jurmu ja Anton Vartiainen yhteistyömallistollaan. Suunnittelijaparin maanläheisen miestenvaatemalliston materiaalien pinnan muokkaukseen oli käytetty muun muassa kuivattuja kukkia. Parivaljakon mallisto nähtiin myös Aalto-yliopiston näytöksessä Kaapelitehtaalla.

Aallon jokavuotinen näytös on opiskelijoiden näytön paikka. Runsaan yleisötulvan lisäksi näytöksen eturivi täyttyi kansainvälisistä toimittajista ja kykyjenetsijöistä, jotka saattavat rekrytoida valmistuvat lähes suoraan kansainvälisten merkkien palkkalistoille. Muotitoimittaja Rebecca Voigh nosti omat suosikkisuunnittelijansa esille W Magazinessa. Opiskelijoiden vahvuutena oli taitava ja ennakkoluuloton materiaaliosaaminen: lavalla nähtiin runsaasti hapsuja, glitteriä, kokeellisia neuloksia ja laserleikattuja yksityiskohtia.

 Samuji

Samujin näytös

Materiaalit ovat myös Samujin mallistojen perusta. Merkin näytös nähtiin Samuji House -tilassa osana Helsinki New -tapahtumaa. Perinteikkään runway-näytöksen sijaan kutsutuille esiteltiin taitelija Karoliina Hellbergin luoma Dark Garden –teos, jossa katosta ripustetun kukkataivaan alla nähtiin Samujin Resort 2017 -mallisto osana nykytanssiteosta. Samujin  lisäksi mallistonsa viikon aikana esittelivät viime vuosina nopeasti kasvanut R/H,  kansainvälistä kiitosta haalinut Onar Studios  sekä Aallon Hyères-finalistit.

Suomalainen muotisuunnitelu on vihdoin kansainvälisen läpimurtonsa kynnyksellä. Helsingin muotiviikko antoi ainakin oman tukensa tähän ja juhlisti täällä piilevää monipuolista osaamista.

PreHKI_Artek_Miltton

Teksti: Nina Alanko ja Hertta Päivärinta  Kuvat: Tiina Eronen