13.06.2018By: Instrumentarium

Pakkaa kuin pro: näillä vinkeillä saat matkalle mukaan täydellisen lomapuvuston


Hyvin pakattu matkalaukku pitää lomatunnelman korkealla ensimmäisestä päivästä viimeiseen. Kehitimme kaavan täydellisen matkapuvuston kokoamiseksi.

 

Kesäloman pakkauslista1. Tee lomasuunnitelma

Mitä oikeastaan aiot tehdä lomallasi? Hengailla rannalla, kiertää nähtävyyksiä, leikkiä lasten kanssa, joogata kauniissa maisemissa vai keskittyä kulinarismiin? Kun mietit loma-aktiviteetteja, samalla lomapuvusto saa suuntaviivat. Jos suuntaat rantalomalle, laukkuun pitää lisätä keveitä ja ilmavia vaatteita, joihin on helppo sujahtaa rantaloman päätteeksi. Jos taas päädyt kirkkoihin ja museoihin, tyylikkäin loma-asu peittää hartiat ja polvet. Aurinkourheilijan on hyvä pakata tuttujen sporttivaatteiden lisäksi mukaan myös keveä lippalakki ja aurinkolasit, jotka pysyvät nenällä urheillessakin. Ravintolamatkailijan taas kannattaa valita materiaaleja, jotka eivät rypisty laukussa epäsiistiksi.

2. Älä pakkaa (liian) kevyesti

Jos et halua viettää ensimmäisiä lomapäiviä metsästäen sandaaleita, rantapyyhettä, aurinkorasvaa tai lämmikettä viileisiin iltoihin, pakkaa mukaan aivan kaikki tarpeellinen. ”Ostan sen periltä”-lause korvataan tänä kesänä pakkaamislistalla. Se kannattaa, sillä niin lomasta tulee monta arvokasta tuntia pidempi.

Kesäloman pakkauslista kengät

3. Kenkien pyhä kolminaisuus +1

Kengät ovat matkalaukun raskain sisältö, mutta niitä kannattaa silti pakata mukaan muutama pari. Suutarien vanha viisaus kun muistuttaa, että samoja kenkiä ei pitäisi käyttää kahtena päivänä peräkkäin. Helleloman täydellinen kenkäkolmikko ovat matalat sandaalit päiväkäyttöön ja toinen paksuhkoilla, melko matalilla koroilla varustettu pari, joka sopii myös lomaravintolaan. Siistit tummat tai beiget lenkkarit puolestaan varmistavat, että lähiseudun kiertokävelyt kaupungissa tai luonnossa eivät jää väärien jalkinevalintojen takia välistä. Ne voi sujauttaa jalkaan myös viileimpinä päivinä. Laukkuun kannattaa mahduttaa myös keveät kumiset varvassandaalit. Ne pelastavat silloin, kun muut kengät ovat hiertäneet varpaat rakoille. Tänä kesänä ne ovat myös muotiväen suosiossa.

4. Unohda turvavaatteet

Loma on hyvä hetki miettiä omat luottovaatteet uusiksi. Reissupuvusto ei kaipaa kulahtaneita t-paitoja, virttyneitä bikineitä tai huovuttunutta luottovillatakkia iltoja lämmittämään. Ennen lomalle lähtöä on hyvä varmistaa, että mukaan löytyy siisti spagettiolkaintoppi, pari ehdottoman puhdasta t-paitaa, siisti villatakki tai kimonojakku ja yksi iso ohut villahuivi. Ensimmäiset sopivat päivä- ja iltakäyttöön alaosasta riippuen. Ohut villahuivi taas suojaa tarvittaessa auringolta ja pitää illalla lämpimänä.

Kesäloman pakkauslista suojaa auringolta

5. Ajattele aurinkosuojaa

Jos kuulut niihin ihmisiin, jotka muistavat lisätä aurinkorasvaa säännöllisesti – onneksi olkoon! Meidän muiden kannattaa varmistaa, että lomavaatteet tuovat iholle lisäsuojaa. Pakkaa siis mukaan ainakin yksi väljä, pitkähihainen kaftaani, kauluspaitamekko tai kietaisumekko. Se on ilmavan viileä, suojaa olkapäät ja yläselän ja on tietenkin tyylikäs kuin mikä. Muista valita vähän väljä malli, se on vartalonmyötäistä imartevampi. Jos siluetti kaipaa siroutta, lisää asuun vyö, pitkät korvakorut tai kissamalliset aurinkolasit.

6. Hanki lomahousut

Hieman leveälahkeiset pellavahousut tai muut suorat kangashousut ovat yllättävän täydellinen lomavaate. T-paidan kanssa ne sopivat rentoon kaupunkilomailuun. Spagettiolkaintoppi ja ne matalakorkoiset sandaalit taas tekevät kokonaisuudesta superelegantin. Mukaan voi lisätä myös punotun nahkavyön, jos haluaa asustaa viimeisen päälle.

 

Kesäloman pakkauslista aurinkolasit7. Päivitä aurinkolasityyli

Aurinkolasit ovat kesäloman tärkein asuste. Nenänvartta vaeltavat aurinkolasit latistavat lomatunnelmaa monta prosenttia, joten vie lempilasit kehysasiantuntijalle ennen matkalle lähtöä. Hän säätää kehykset uudelleen istuviksi – ja varmistaa, että lasit ovat edelleen kunnossa. Täydellisestä matkalaukusta löytyy ainakin kaksi paria aurinkolaseja, sillä kehystä vaihtamalla voi muuttaa koko asun ilmeen. Kookkaat, tummat kissamaiset aurinkolasit tuovat loma-asuun eleganssia. Vaaleat muovikehykset ja 1970-lukua henkivät metallikehykset viimeistelevät asun rennoksi. Pilottilasit ja ajankohtaiset, 1990-luvulle viittaavat pienilinssiset aurinkolasit puolestaan tuovat asuun urbaania tunnelmaa.

8. Muista laukut

Valitse lomalaukuksi sellainen, johon mahtuu kirja, aurinkorasva, aurinkolasikotelo, edellä mainittu auringolta suojaava huivi ja kukaties rantapyyhe. Parhaassa versiossa on sisällä vetoketjutasku, johon saat kukkaron ja puhelimen. Punoskori on lomaklassikko, mutta matkalaukussa kulkee parhaiten sen kankainen versio. Jos lomatyyliisi sopii reppu, ohut nailonreppu on kätevä matkakassi, joka antaa hartioiden levätä kangaskassia enemmän ja jonka voi kätevästi sulkea rannalla.

9. Pakkaa vaiheittain

Laukusta tulee piirun verran kevyempi, jos pakkaamisen jakaa useammalle illalle. Kahta iltaa ennen lähtöä päällä ei ole vielä viimeisen illan paniikki, vaan ehdit miettiä valintoja rauhassa. Ehdit myös sovittaa viime kesän asut ja varmistaa, että vanha suosikkimekko istuu yhä. Lisäksi alitajuntasi ehtii raksuttaa kaksi arvokasta vuorokautta miettien, mikä on ehkä unohtunut ja mitä tarpeetonta on tullut pakattua mukaan.

Lue myös:

Kohti aurinkoa! Trendiopas auttaa valitsemaan kauden tyylikkäimmät aurinkolasit

Kehystä juhla-asu! 3 x kesäjuhlien silmälasit + pieni meikkiopas

Lisää tyyli-inspiraatiota saat seuraamalla Instrun Facebook-, Instagram- ja Youtube-kanavia. Instrun aurinkolasimallistoon voit tutustua täällä.