29.11.2017By: Instrumentarium

Rakkautta läpi vuosikymmenten: maailman tyylikkäimmät rakastavaiset kautta aikojen


Muotihistoriaa voi katsoa myös romanttisesta vinkkelistä. Kokosimme tyyligallerian kuuden vuosikymmenen inspiroivimmista pariskunnista.

Veronika-Heilbrunner_Justin-O'Shea

2010-luku: Veronika Heilbrunner ja Justin O’Shea

Muotitoimittaja Veronika Heilbrunner ja muotisuunnittelija Justin O’Shea ovat katutyyliajan unelmapari. He kiertävät maailman muotitapahtumia häkellyttävän tyylikkäinä. Heilbrunner miksaa omaperäisellä tavalla katumuotivaikutteita ja aikuista mekkotyyliä, ja O’Shea edustaa rinnalla täydellisesti istuvissa housupuvuissa. Kun O’Shea lanseerasi kesällä 2017 oman SSS World Corp -muotimerkkinsä, sen ensimmäinen asiakas oli tietenkin Heilbrunner. Muotitoimittaja pukeutui Cannesin elokuvajuhlilla miehensä suunnittelemaan slip-mekkoon, jota koristi orankiprintti.

 

Victoria-Beckham_David-Beckham

2000-luku: Victoria Beckham ja David Beckham

Victoria ja David Beckham ovat tyylin tuhkimotarina. Pari tapasi 1990-luvun lopulla, jolloin Victoria Beckham saarnasi girl poweria Spice Girlsin riveissä ja David Beckham rikkoi mestaruusennätyksiä Manchester Unitedissa. Nuoripari omaksui pukeutumiseensa millenium-tyylin huonoimmat ideat: popmuusikko rakasti korsettitoppeja ja jalkapalloilija hassuja sukkapipoja sekä puolittain napitettuja kauluspaitoja. Sitten Victoria Beckham perusti omaa nimeään kantavan laatumerkin, ja vaihtoi korsetit leveälahkeisiin housuihin, pitkiin mekkoihin ja villakangastakkeihin. Puoliso seurasi perässä, ja muuttui urheilijoiden tyyli-ikoniksi.
Kurt-Cobain-Courtney-Love

1990-luku: Courtney Love ja Kurt Cobain

Hole-yhtyeen Courtney Love ja Nirvanan Kurt Cobain astelivat alttarille vuoden 1992 helmikuussa. Love oli pukeutunut t-paitamalliseen kukkamekkoon ja Cobain ruudulliseen pyjamaan. Molemmilla oli vaaleaksi värjätty polkkamittainen tukka ja kukkakimppu. Samana vuonna nuori Marc Jacobs esitteli Perry Ellisille suunnittelemansa grunge-malliston. Uusien tyyli-ikonien aika oli alkanut. Love ja Cobain olivat grunge-ajan kaunein pariskunta, joka sai kaikki pukeutumaan ruutupaitoihin, jättiläisvillatakkeihin, maihareihin ja ryppyisiin satiinimekkoihin.

 

Madonna

1980-luku: Madonna ja miehet 

Ruudullinen metallivyöllä kurottu miestenpaita, beiget pussihousut, jättikokoinen nahkaliivi, painavat rannekoruröykkiöt, suhmuinen musta silmämeikki ja otsalle kammattu kiharainen tötterötukka. Nuoren Madonnan ensimmäinen musiikkivideo Everybody paljasti, että laulaja ottaa pukeutumisen vakavasti. Myöhemmin Madonna vaihtoi miestenpaidan alusvaatteisiin tai hihattomaan toppiin ja kietoi hiustensa ympärille huivirusetin, mutta väljät alaosat ja takit pysyivät mukana läpi koko vuosikymmenen. Poikaystävät vaihtuivat hieman useammin. Taitelija Jean Michel Basquiat, näyttelijä Sean Penn, juristi ja kustantaja John F. Kennedy Jr. ja näyttelijä Warren Beatty jakoivat 1980-luvun Madonnan kanssa.

 

Bianca-Jagger_Mick-Jagger

1970-luku: Bianca Jagger ja Mick Jagger

Ihmisoikeusaktivisti Bianca Jagger ja Rolling Stonesin laulaja Mick Jagger tapasivat toisensa pariisilaisessa yökerhossa vuonna 1970, ja viettivät yhdessä miltei koko vuosikymmenen. Nuori Bianca Jagger oli elegantti tyylikameleontti, joka rakasti syvään uurrettuja disco-iltapukuja, hulmuavia pitsimekkoja, housupukuja ja erilaisia päähineitä. Mick Jagger puolestaa hallitsi rennon pukutyylin, johon kuuluivat leveäkauluksinen pitkä takki, korkeavyötäröiset housut ja parhaimmillaan myös liivi. Lavalla hän toki kuoriutui niistä kaikista. Bianca Jaggerista tuli amerikkalaissuunnittelija Roy Halstonin muusa, ja hän juhli Studio 54 -yökerhossa nimenomaan Halstonin asuihin pukeutuneena – myös 30-vuotisjuhlissaan, joissa hän kiersi tanssisalia valkoisen hevosen selässä.

 

YSL-Pierre-Berge

1960-luku: Yves Saint Laurent ja Pierre Bergé

Muotisuunnittelija Yves Saint Laurent ja bisnesmies Pierre Bergé tapasivat toisensa illallisilla vuonna 1958, ja kolme vuotta myöhemmin kaksikko perusti yhdessä Saint Laurentin nimeä kantavan muotitalon. Saint Laurent oli ujo ja lahjakas, Bergé taas sosiaalisesti taitava kahdenkin edestä. Yhdessä pariskunta teki oman muotivallankumouksensa. Yves Saint Laurent oli ensimmäinen muotitalo, joka alkoi myydä valmisvaatteita. Sitä ennen nimekkäät suunnittelijat olivat suunnitelleet vain mittatilauksena valmistettavia haute couture -asuja. Pariskunta pysyi yhdessä aina Saint Laurentin kuolemaan vuonna 2008 saakka. Sen jälkeen Bergé omisti aikansa – muiden projektiensa ohella – parin yhteiselle järjestölle, jonka tehtävä on vaalia Saint Laurentin perintöä. Pierre Bergé kuoli syyskuussa 2017.

 

Kuvat: Dave Lewis/REX/Shutterstock, Paul Smith/Featureflash/SilverHub/REX/Shutterstock, Sam Deitch/BFA/REX/Shutterstock, Mark Large/Daily Mail/REX/Shutterstock, Nick Harvey/REX/Shutterstock, Handmade/MGM/Kobal/REX/Shutterstock, Norman Potter/ANL/REX/Shutterstock, Monty Fresco/ANL/REX/Shutterstock, ANL/REX/Shutterstock, John Calabrese/Penske Media/REX/Shutterstock