03.01.2018By: Instrumentarium

Salvatore Ferragamo: Asusteleikittelijän kekseliäät kehykset


Asustemerkki Salvatore Ferragamo yhdistää Hollywood-glamouria ja leikkisiä yksityiskohtia. Sen tuoreessa kehysmallistossa on herkullinen väripaletti ja kiehtovia metallikoristeita.

Kenkäsuunnittelija Salvatore Ferragamo oli varsin leikkisä mies. 1920-luvulla hän lainasi kenkiinsä muodon Aladinin taikalampulta, 1930-luvulla hän korvasi hillityt korot sateenkaarenvärisellä kiilapohjalla ja 1950-luvulla myi sandaaliensa kanssa niiden sisään sopivia värikkäitä sukkia. Korko saattoi muistuttaa kultaista pyramidia tai diskopalloa. Hillitympinä päivinään hän suunnitteli siroja korkokenkiä Marilyn Monroelle ja Sophia Lorenille. Tosin niidenkin pintaan saattoi tarttua kerros punaisia strasseja.

Salvatore Ferragamon kuoltua kenkämerkistä on tullut kokonainen asustetalo. Nykyisin se valmistaa muun muassa käsilaukkuja, tuoksuja, silmälaseja, aurinkolaseja, kelloja ja silkkihuiveja. Sen valikoimaan kuuluu myös vaatteita, mutta merkin erityisosaaminen piilee nimenomaan asusteissa.

Ferragamo_vari

Tyylisateenkaari

Kiilakorkokengät ovat Salvatore Ferragamon keksintö. 1930-luvulle saakka kengät saivat kohotusta peruskoroista, mutta Ferragamo keksi ottaa käyttöön koko kengänpohjan. Ferragamo halusi tehdä korkokengistä hieman mukavampia – ja saada lisää pinta-alaa koristeille. Yksi varhaisimmista kiilamaisista malleista oli Judy Garlandille suuniteltu sandaali, jonka korokepohja oli sateenkaareksi raidoitettua mokkanahkaa.

Merkin tuoreessa kehysmallistossa ammennetaan yhtä runsaasta väripaletista. Muovikehykset on raidoitettu sinisen, punaisen ja keltaisen sävyillä tai hillitymmin kahdella värillä, kuten ruskealla ja sinisellä. Miksi tyytyä yhteen väriin, jos voi saada koko sateenkaaren spektrin?

Ferragamo_kulta

Päivien kimallus

Kulta oli yksi Salvatore Ferragamon lempiväreistä, ja se on pysynyt yhtenä merkin kenkämallistojen päävärinä kautta vuosikymmenten. Sävy toistuu kenkien koroissa, sandaalien nauhoissa ja tietenkin solkiyksityiskohdissa.

Kauden kehysmallistossa kultasoljet löytävät paikkansa silmälasien sangoissa. Ne tuovat vähäeleisiin kehyksiin ylellisyyttä, tai sopivat myös muiden korujen korvaajiksi.

Ferragamo_simppeli

Syvemmät sävyt

Huumori kaipaa parikseen myös annoksen hillittyä vakavuutta. Siksi Ferragamokin täydentää koristeellisia kenkämallistojaan tyynellä mustalla tai ruskealla mokkanahalla. Silloin tuotteen hienovarainen muotoilu pääsee täysimittaisesti esiin.

Ferragamon kehysmallistossa vähäeläiset mustat ja ruskeat muovikehykset on piirretty varsin huolella. Niiden yksityiskohtia ovat hieman kaartuva yläreunus ja pyöristetyt kulmat. Ne tekevät perusmalleista yllättävän siroja.

Ferragamon uutuudet ovat  pian saatavilla Instrun myymälöistä. Seuraa myös kehysuutisia Instrun Facebook-, Instagram– ja Youtube-kanavilla.