09.08.2016By: Instrumentarium

Tyylitunnustus: Maaretta Tukiainen: pukeutuminen on aikuisten leikki


Tietokirjailija, muutosvalmentaja ja muotoilija Maaretta Tukiainen pukeutuu yleisön eteen mahdollisimman visuaalisesti ja käyttää kotipukeutumiseen Einsteinin menetelmää.

Maaretta Tukiainen

Maaretta Tukiainen: Laita päälle sitä, mikä sisältä tuntuu hyvältä

Aina ei tarvitse tehdä niin kuin muut. Mielestäni jokaiselle on vapaus ilmaista itseään pukeutumisen avulla.

Tyylini rakentuu erilaisista muodoista, kuoseista, väreistä ja leikkauksista. Olen kokeilunhaluinen ja yritän yllättää pukeutumisessa myös itsenikin.

Olen onnellisimmillani vaatteissa, jotka tuntuvat juuri minulle sopivilta. On ihanaa pukea ylle mekko, jossa on hyvä leikkaus ja joka sopii oman kehon muotoon. Korkokengät, joissa on hyvä kävellä, tuovat ryhdikkyyttä ja tekevät olon naiselliseksi.

Tehdessäni töitä kotona käytän vaatteiden valinnassa Einsteinin menetelmää. Hän laittoi aina samat vaatteet päälle, jottei pukeutumiseen menisi  yhtään ylimääräistä energiaa. Kirjoittamiseen minulla on tietyt villasukat, ystäväni kutomat.

Juontotehtävissä pyrin laittamaan väriä päälle. Tehtäväni on piristää katsojia ja ikään kuin ”tarjoilla” esitykset. On myös visuaalisesti tärkeää erottua joukosta suuren ihmismäärän edessä. Kun asemoidun julkiseen rooliin, mietin pukeutumistani aika tarkkaan. Pukeutuminen on yleisön palvelemista.

Värit ja niiden yhteen sointuminen on minulle todella tärkeää. Valitsen usein yhden päävärin ja sille jonkin vasta- tai tehostivärin.  Mustaa, valkoista ja harmaita voi mielestäni käyttää värien rinnalla huoletta.

Maaretta Tukiainen

Pukeutuminen on leikki, aikuisten leikki.

Ostan vaatteita useimmiten matkoilta. Amsterdam inspiroi kirjoittamisen lisäksi myös tyyliasioissa. Siellä on paljon putiikkeja, joista löytyy vintagehenkisiä freesejä mekkoja.

Pidän myös japanilaisesta estetiikasta, jossa pelkistäminen ja leikkisyys yhdistyvät. Pukeutuminen on minulle leikki, aikuisten leikki. Toisina aamuina se vain on hieman hankalampaa.

Dita Von Teese on mielestäni todella inspiroiva. Vaikka en ole harrastanut burleskia, pidän sen visuaalisuudesta: upeista stailauksista, mielikuvituksellisuudesta, vitsikkyydestä ja technicolor-värityksistä. Myös Audrey Hepburnin herttaisuus, tyttömäisyys ja mekkotyyli viehättävät.

Inspiroidun usein vaatteista kirjallisuuden, sisustuksen, taiteen tai elokuvien kautta. Nuorena tyttönä pukeutumiseeni vaikuttivat Pikkunaisia ja Anna-kirjat. Olin 1800-luku-fani ja luulin syntyneeni väärään aikakauteen. Halusin pukeutua pelkkiin mekkoihin ja olkihattuihin.

Media-alalle päätyminen muokkasi tyyliäni. Aloittaessamme rakentamaan Sub–kanavaa taisin olla vähän kapinallinen ja asenne vaikutti myös pukeutumiseen. Päälläni oli usein farkut, nahkaa ja niittivyö. Ei mekkoja, kuten nykyisin.

Muistot tarttuvat vaatteisiin. Vaikka sovellan KonMari-metodia turhan tavaran karsimisessa, löytyvät kaapista edelleen vaatteet, jotka yllä tapasin nykyisen avopuolisoni 15 vuotta sitten. Vaikka en ole käyttänyt niitä vuosiin, ne eivät ole turhaa kaapintäytettä.

Teksti: Nina Alanko Kuvat: Tiina Eronen

Maaretta Tukiaisen ja Jaana Villasen kirja Huippunaiset. Menestystarinoita julkaistiin aiemmin tänä vuonna.

 

Psst. Maaretan suosikkiaurinkolasit Instrun valikoimasta ovat nämä hienostuneet Voguet.