03.05.2016By: Instrumentarium

Tyylitunnustus: Sandhjan asut muotoutuvat kahden kulttuurin välissä


Euroviisuihin valmistuvalle Sandhjalle tyyli ei ole pelkkää pintaa: vaatteiden takaa löytyvät oma arvomaailma ja kaverit.

Sandhja_1

Tyylimottoni on: urbaani skandinaavisuus sekoittuu karibialaiseen fiestaan. Olen aina halunnut erottua massasta. Nuorempana Espoossa halusin shokeerata pukeutumisellani: minulla oli hippityyli, tein itse vaatteita ja kävin paljon kirpputoreilla.

En kestänyt sitä, että kaikki kulkivat samanlaisissa vaatteissa. Tyyli on osa persoonaani ja taiteeni jatke. Pukeutuminen on minulle hieman ristiriitainen asia. Olen aina miettinyt tyyliäni, mutta en ole koskaan jaksanut pysyä aallonharjalla. Olen ollut sellainen kuin olen.

Suosin vaatteissani pienempiä suomalaismerkkejä sekä kierrätysmateriaaleja.

Siinä on taikaa, kun tietää, että joku on tehnyt vaatteen täydellä sydämellään. Haluan näyttää yksilölliseltä ja kantaa vaatteita, jotka eivät kävele vastaan joka kulman takaa.

En mene kaavojen mukaan, vaan fiilis vaikuttaa aamulla vaatteiden valintaan.

Usein tukkapäivä vaikuttaa muuhun asuun. Käytän paljon turbaaneja, hattuja ja näyttäviä koruja.

Asujen valitseminen Euroviisuihin on iso homma. Pitää miettiä, miten viestittää Sandhjaa koko matkan ajan. Välillä tyylin suunnitteleminen aiheuttaa jo päänsärkyä. Se sama Sandhja, joka näkyy arjessa, vedetään Euroviisuissa överimmäksi: ”bigger and better”.

Kaikkia esiintymisasujani yhdistää suomalaisuus. Meillä on vaatteita isompien suomalaisnimien lisäksi myös ihan aloittelevilta merkeiltä.

On tärkeää päästä esittelemään suomalaista designia, siinä on sielukkuutta.

Kiertelen paljon pop-up –kauppoja, joista etsin uusia juttuja. Lisäksi minulla on paljon vaatesuunnittelijakavereita, joiden vaatteita suosin. Hovistylistini, korusuunnittelija Hanna Ruaxiin tutustuin alunperin tanssitunnilla. Molempien räkättäessä äänekkäästi huomasimme äkkiä olevamme samaa heimoa.

Sandhja_2

Olen oppinut tuntemaan kroppani sekä millaiset vaatteet imartelevat vartaloani parhaiten.

Pukeutumisellani haluan korostaa naisellisia muotojani.

Yhdistän korkeavyötäröiset leggingsit korkeisiin korkoihin ja crop toppeihin. Olen ylpeä muodoistani.

Äitini on kotoisin Guyanasta Etelä-Amerikasta, josta olen perinyt palasia näyttävään tyyliini. Suomessa pukeutumiskulttuuri on hieman kainostelevaa ja androgyyniä. Liika näyttävyys liitetään usein itäblokin kulttuureihin.

Tyylissäni sekoittuu skandinaaviset puhtaat leikkaukset karibialaiseen naiselliseen tyyliin, runsaisiin väreihin ja kuoseihin.

Kotona ollessa en jaksa miettiä tyyliasioita. Lemppari kotivaatteeni on lukioajoilta säilynyt iso t-paita, jossa on Guyanan lippu ja teksti ”Life is too short not to be Guyaneese”.

Kunnioitan ja ihailen artisteja, jotka tekevät asiat eri tavalla ja rikkovat kaavoja. Erykah Badu ei esimerkiksi ole tyypillisen kaunis vaan tekee tosi outoja ja mageitakin juttuja.

Sandhja FB:ssa ja Instagramissa.

Euroviisut 2016 ruudussa: 7.5. – 10.5. – 12.5. YLE

 

Teksti: Nina Alanko Kuvat: Tiina Eronen