16.08.2018By: Instrumentarium

Uudet suomalaiset tyyli-ikonit: Inke Ketonen yhdistää tyylissään kehykset, huulipunan ja minimalismin


Viestintäkonsultti Inker-Maaria Ketonen bloggaa kosmetiikasta, kerää lenkkareita ja tietää paremmin kuin kukaan, miten housut ja mekko yhdistetään toimistokelpoisella tavalla. Ketonen on tuttu myös legendaarisesta Issues-blogista. Nyt hän avaa tyylinsä salaisuudet TrendWalkille.

Inke Ketonen kasvokuva

1. Väljiä linjoja ja liikaa mustaa

Vaatteissa arvostan yksinkertaisuutta ja väljiä linjoja. Pidän pitkistä helmoista ja liehuvista lahkeista. Vaatteet saavat olla isoja. Väripalettini koostuu  pääasiassa maanläheisistä väreistä ja mustasta – jota käytän ehkä hieman liikaakin! Kymmenen vuotta sitten käytin paljon söpömpiä ja preppy-tyylisempiä vaatteita, mutta sitten aloin siirtyä graafisempiin vaatteisiin. Tällä tyylillä olen mennyt viimeiset viisi vuotta.

Käytän paljon laatikkomaisia mekkoja ja paitamekkoja sekä vajaamittaisia housuja ja farkkuja. Minulle sopii hyvin nilkkaan päättyvät lahkeet, sillä minua ei ole siunattu pituudella. Luottomerkkini ovat Elin Klingin luotsaama Tôteme, Cos, Arket ja amerikkalainen Black Crane, josta saa ns. taidetätikaapuja. Myös Marimekko ansaitsee maininnan, sieltä olen löytänyt monia hyviä juttuja.

Viime aikoina olen alkanut kiinnostua jälleen väreistä ja kuoseista, ja yksi uusista lempiasuistani on vaalea pitkähihainen kukkamekko. Omia sääntöjä on joskus syytä rikkoa! 

Inke Ketonen yhdisteltävyys

2. Yhdistele ja tuplaa

Uusien vaatteiden hankinnassa tärkein kriteeri on yhdisteltävyys. Ostan vain sellaisia vaatteita, jotka sopivat yhteen muiden vaatteideni kanssa. Jos uutukainen toimisi vain yhden omistamani vaatekappaleen kanssa, sillä ei ole asiaa kaappiini!

Pukeutumistyylini on aika pelkistetty, joten koristelen sitä värikosmetiikalla, silmälaseilla ja aurinkolaseilla. Omistan kahdet silmälasit: kullanväriset, korumaiset pilottikehykset ja muoviset kilpikonnakehykset, joissa on kultainen sanka.

3. Meikkaa ja kehystä

Olen kosmetiikkaintoilija, ja kirjoitan kauneuskokeiluistani Katja Kokon verkkosivulle. Meikkaustyylini on orgaaninen: levitän meikin sormin ja pidän lopputuloksen kevyenä. En halua, että meikki muuttaa omia kasvonpiirteitäni.

Huulipunissa pidän kirkkaanpunaisista ja viininpunaisista sävyistä, ja omistan niitä lukemattomia. Luomiväreissä satsaan kimmeltäviin, yksivärisiin luomiväreihin, joita kerrostan luomelle sormin. Kulmakarvat puolestaan värjään kuukausittain, ja harjaan ne aamulla paikalleen värillisellä kulmageelillä.

Kun laitan silmälasit, skippaan silmämeikin useimmiten kokonaan tai laitan vähän ripsiväriä. Lasien kanssa riittää yksi juttu: esimerkiksi huulipuna ja siistit kulmakarvat, jotka kehystävät laseja. Aina en laita yhtään mitään, sillä lasit ovat jo yksinään riittävä koriste kasvoille. Nenänvarren painelen kasvopaperilla ja lisään hieman puuteria, jotta lasit eivät heilu tai valu. Muista muuten aina pyyhkäistä meikki vaikka kasvopaperilla lasien nenäsillasta, ettei se himmennä kehystä!

Inke Ketonen meikkaa

4. Löydä voimakombosi

Mekot ovat lempivaatteitani ja olin pitkään hameihminen. Sitten tuli housukateus: yksi pukeutumisen osa oli jäänyt minulta kokonaan paitsi. Tajusin, että minun ei tarvitse valita alaosien välillä vaan voin saada molemmat. Suoralinjaiset, laatikkomaiset mekot ja suoralahkeiset, vajaamittaiset housut sopivat loistavasti yhteen.

Voin yhdistää esimerkiksi pitkähihaisen, yksivärisen paitamekon ja suoralahkeiset farkut. Juju on jättää mekko napittamatta vyötäisiltä alaspäin, jolloin helma jää kehystämään housuja. Kokonaisuus näyttää enemmän minulta kuin samat farkut ja paita.

Inke Ketonen väljät linjat

5. Lenkkarit ovat aikuisen työkengät

Jos vaatteet ovat yksivärisiä ja minimalistisia, kengät saavat olla överimmät. Käytän kaikkein mieluiten muhkeita lenkkareita. Oli suuri helpotus tajuta, että aikuinen ihminen voi käyttää lenkkareita myös työelämässä, kun asu on fiksu. Asiakastapaamisiin laitan hillitymmät ja pienemmät lenkkarit, toimistossa taas kengissä saa olla enemmän volyymiä.

Parhaat lenkkarit ovat harvinaisia. Niken ja Adidaksen malleissa satsaan sellaisiin, joita valmistetaan vain rajoitettu erä. Selvitän ennalta, milloin haluamani malli tulee myyntiin ja sitten väijyn nettikaupassa omaa kokoani. Omistan myös useita Célinen tennareita, joista valtaosan olen hankkinut vähän käytettynä Vestiaire Collective -verkkokirpparilta.

Inke Ketonen lenkkarit

Lue myös nämä tyyliteesit:

Malli-stailisti Maryam Razavi: Materiaali ei korvaa itsevarmuutta

Malli-yrittäjä Rosa Nenosen viisi tyyliteesiä

Juontaja Jekku Berglund: En omista neuleita tai kireitä kauluspaitoja

 

Lisää tyylivinkkejä ja -inspiraatiota löydät Instrumentariumin Facebook-, Instagram- ja Youtube-kanavilta.