14.03.2018By: Instrumentarium

Uudet suomalaiset tyyli-ikonit: Rosa Nenosen viisi tyyliteesiä


Rosa Nenonen on kansainvälisesti menestynyt malli ja positiivisen pykologian Pilots-akatemian perustaja – mutta välillä hänkin haluaa sulautua seinään. Nyt hän kertoo Trendwalkille, kuinka pukeutumiseen voi löytää lisää rohkeutta ja mikä tyylivinkki kannattaa kopioda Barack Obamalta.

Rosa Nenonen

1. Ota oppia

”Tasan 20 vuotta sitten kävelin Paparazzin mallitoimistoon, ja siitä alkoi urani. Olin 14-vuotias. Lukion jälkeen aloin tehdä mallintöitä täyspäiväisesti, sillä se oli hieno tapa nähdä maailmaa ja saada uusia kokemuksia. 28-vuotiaana olin saavuttanut kaikki mallinuralle asettamani tavoitteet. Samoihin aikoihin aloin myös miettiä, olisiko minulla muutakin annettavaa kuin ulkomuotoni. Tutustuin positiivisen psykologiaan, aloin opiskella sitä ja nykyisin koulutan pienryhmiä ja yrityksiä oman Pilots-akatemiani kautta. Haluan opettaa ihmisiä ajattelemaan paremmin ja arvostamaan itseään enemmän, ja toteuttamaan omaa itseään.

Malliajat opettivat minua arvostamaan vaatteiden laatua. Olen saanut pukeutua taidokkaasti muotoiltuihin vaatteisiin, jotka on tehty superlaadukkaista materiaaleista. Ne kokemukset jopa vähän vaikeuttavat ostosten tekemistä, sillä en voi tietenkään itse hankkia sellaisia vaatteita itselleni. Useimmiten ostan laadukkaita perusvaatteita esimerkiksi Cosilta tai Samujilta. Positiivinen psykologia puolestaan rohkaisee toteuttamaan omaa autenttista itseään. Se ulottuu myös pukeutumiseen.”

Rosa Nenonen

2. Ole isompi

”Paras koskaan saamani neuvo on, että koskaan ei tule pienentää itseään. Se soveltuu niin elämään yleisesti kuin pukeutumiseenkin. Me ihmiset olemme laumaeläimiä ja haluamme kuulua joukkoon, joten tosi helposti yritämme olla vähän tavallisempia ja vähän vähemmän huomiota herättäviä. Itse olen 180-senttinen nainen ja minulla on voimistelijatausta, joten olen aina erottunut vähän joukosta. Se ei ollut mitenkään ihanaa koulussa, ja se vaikutti myös pukeutumiseen. Vähäeleinen tyyli ei kerää lisähuomiota. Tunnistan vieläkin itsessäni sen halun sulautua seinään – mutta olen opetellut taistelemaan sitä vastaan. On tärkeää, ettei yritä olla vähemmän kuin mitä on. Ja oman itsensä voi löytää vain kokeilemalla, ja joskus myös kokeilemalla vääriä vaihtoehtoja!”

3. Ilo asuu vaatekaapissa

”Käytän todella paljon laadukkaita, skandinaavisia klassikkovaatteita. Tyylini kulmakiviä ovat siis farkut, t-paidat, kasmir-neuleet ja silkkipaidat, ja värikartta mustaa, harmaata ja valkoista. Vaatekaupassa mietin ihan oikeasti, että tuleeko vaatetta käytettyä. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut olla välillä vähemmän harkitseva, mikä tuntuu hyvältä. Olen tarkoituksella lisännyt väriä, printtejä ja vähän hassuja juttuja. Syksyllä hankin heräteostoksena leopardikuosisen tekoturkin ja kuinka ollakaan, käytän sitä melkein joka päivä. Elämä on helposti aika vakavaa, joten siihen on hyvä lisätä iloa ja keveyttä aina kun voi.”

Rosa Nenonen

4. Kuuntele Obamaa

Arkielämässä teemme hirvittävän paljon valintoja, ja joskus niitä tehdään aivan liikaa. Siksi voi olla paikallaan karsia valinnanpaikkoja. Esimerkiksi Barack Obama käytti vain sinisiä ja mustia pukuja aivan siitä syystä, että silloin hän ei joutunut pohdiskelemaan pukeutumisvalintoja. Obaman vinkeillä elämästä voi tulla vähän tylsää, mutta siinä on pointtinsa: arkena on todella ok käyttää samoja asukokonaisuuksia. Itse voin mennä toimistolle joka päivä samoissa lempivaatteissa. Tällä hetkellä univormuni on Acnen paksu pörröneule ja mustat, siniset tai valkoiset farkut. Lempivaatteita voi hyvin käyttää koko ajan!

5. Kierrätä maltilla

Monet vaatteistani ovat yllättävän vanhoja. Minulla on tapana säilyttää hyviä, arvokkaita ostoksia, vaikka en juuri sillä hetkellä niitä käyttäisikään. Hyvä esimerkki on Samujin poronnahkasta tehty t-paitamallinen mekko. Olen hankkinut sen vuosia sitten ja vaikka viime aikoina sille ei ole ollut käyttöä, säästän sen tulevaa varten. Sama juttu erään Carvenin pikkumustan kanssa: siinä on aika iso kaula-aukko, joka sopii harvoihin tilaisuuksiin. Sitä on kuitenkin ilo käyttää aina, kun se harvinainen tilaisuus osuu kohdalle!

Lue myös juontaja-stailisti Maryam Razavin, toimittaja Jekku Berglundin, juontaja Tuija Pehkosen ja televisiotoimittaja Ina Mikkolan tyyliteesit.

Lisää tyylivinkkejä ja -inspiraatiota löydät Instrumentariumin Facebook-, Instagram- ja Youtube-kanavilta.