16.05.2018By: Instrumentarium

Vaatekaapin kevätsiivous: 10+1 vinkkiä lempivaatteiden huoltamiseen


Puhalla tyyliin uutta energiaa vaatekaapin kevätsiivouksella. Näillä vinkeillä virkistät lempivaatteesi ja varmistat, että ne pysyvät mukana vuosia.

vaatekaapin kevätsiivous

1. Tee tyylitarkastus

Nyppyiset, reikäiset ja tahraiset vaatteet ja asusteet kannattaa hoitaa kuntoon yhden sateisen viikonlopun aikana. Hanki siis huoltotuotteet hyvän sään aikana, jotta saat kaiken tehtyä kerralla!

2. Nollaa nypyt

Mitä pehmoisempi villaneule, sitä nopeammin se nukkaantuu. Nypynpoistaja trimmaa neuleen pinnan jälleen sileäksi. Kokonaisen vaatteen nypynpoisto voi viedä puolisen tuntia, mutta lopputuloksena on uudenveroinen lempineule. Nypynpoistajalla voi trimmailla pois myös puuvillanukkaa. Huom! Nypynpoistajassa kannattaa satsata laatuun: kaikkein edullisimmat voivat nirhata kankaaseen reikiä tai olla tuskastuttavan hitaita. Singerin nypynpoistaja on kestosuosikki.

3. Pelasta mokkapinta

Mokkapinta nuortuu, kun sen harjaa hellävaraisesti mokkaharjalla. Ahkera huoltaja voi hankkia toistuvaan käyttöön pehmeän harjan. Jos kenkien tai laukun pinta on tahriintunut tai nukka litistynyt kosteudessa, karkea harja elvyttää pinnan. Likaista pintaa voi puhdistaa myös mokkasampoolla. Ps. Jotkut nettisivustot vinkkaavat hankaamaan tahrat pois kynsiviilalla tai hiomapaperilla. Näihin kannattaa turvautua vain huonokuntoisten tavaroiden kohdalla, sillä lopputuloksesta ei ole takeita.

4. Fanita villapaitaa

Villapaitafanin tyyli pysyy kunnossa, kun paidan viikkaa ilmavasti hyllylle tai ripustaa sen leveäolkaimiseen, kumipäällysteiseen henkariin. Muista laittaa vaatekaappiin punaseetripalasia, jotka pitävät ötökät loitolla. Muiden vaatteiden säilytyksessä voi ottaa rennommin.

5. Elvytä hopeakorut

Laita kulhon pohjalle alumiinifolio, asettele hopeakorut sen päälle, lusikoi mukaan kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa ja lisää astiaan kuumaa vettä. Anna liota noin tunti, jotta tummentumat irtoavat. Liotus on hellävaraisempi kuin hammastahna ja kiillotusaineet, jotka voivat raapia naarmuja. Huom! Arvokkaat tai patinoidut korut kannattaa jättää ammattilaisten puhdistettavaksi.

6. Anna laukulle luksuskohtelua

Käsilaukun paikka on hyllyllä eikä naulakossa, ovenkahvassa tai tuolinselustalla. Ripustaminen venyttää laukun nahkaa pikkuhiljaa, ja se menettää lopulta muotonsa. Erityisen nopeasti laukku venyy, jos sen sisällä on runsaasti tavaraa. Jos laukku ei ole päivittäisessä käytössä, täytä se paperilla ja suojaa pölyltä liinakankaalla.

7. Pese nerokkaasti

Pesupussi suojaa vaatetta pesukoneen rummun hankaukselta. Herkkien materiaalien lisäksi pesupussiin kannattaa sujauttaa myös rakkaimmat perusvaatteet, kuten parhaat t-paidat ja trikoomekot. Näin ne pysyvät freeseinä pidempään.

8. Vaali valkoista

Valkoisia vaatteita kannattaa pestä ahkerasti. Vartalokosmetiikka, kuten deodorantit ja vartalovoiteet, kerääntyvät kankaaseen ja saattavat kellastuttaa valkoista pintaa. Erityisesti valkoiset paidat kannattaa työntää pesukoneeseen miltei jokaisen käyttökerran jälkeen.

9. Vähennä kierroksia

Jokainen kierros pesukoneessa hankaa hieman tekstiilipintaa. Jos siis kylpyhuoneessasi on kuivatustilaa, ohita linkous tai vähennä ainakin kierroksia. Märkä vaate saattaa venyä kuivuessaan, joten ylimääräisen veden voi kevyesti puristella pyyhkeeseen.

10. Älä lintsaa

Älä ikinä milloinkaan laita kausisäilytykseen pesemättömiä vaatteita tai huoltamattomia kenkiä. Vaikka takki näyttäisi päällepäin siistiltä, käytä se pesulassa. Kenkiin kannattaa vaihdattaa korkolaput tarvittaessa, levittää pintaan rasvaa ja sujauttaa sisään sanomalehtipaperia. Muuten saat syksyllä käsiisi hieman nuhjuisia vaatteita, jotka vetävät suupielet alaspäin – ja houkuttelevat ostamaan uutta ja kukaties tarpeetonta.

11. Muista pitää huolta myös kehyksistäsi.

Parhaat vinkit löydät täältä.